Миговете на възторг от българската природа, които сте запечатали в снимки, могат да се превърнат в нещо повече от красиви спомени.  

През месец юни Уикипедия организира конкурса „Уики обича Земята“, в който любителите на природата  могат да се включат с фотоси от национални паркове, природни резервати, защитени местности, от цялата палитра на природното ни наследство.

През миналата година в инициативата се включиха 26 страни, а общият брой на участвалите в състезанието снимки  надхвърли сто хиляди.

Сред тях има над 1600 фотоса с български природни кътчета, заснети от 119-те ни участници в конкурса. Те помогнаха за илюстрирането на над 200 статии и вдъхновиха създаването на над 40 нови текста, посветени на природни забележителности от нашата страна.   

С българските снимки от конкурса бяха обогатени още 19 езикови версии на Уикипедия, включително на албански, арабски, датски, иврит, литовски, украински, чешки и дори есперанто.

"Лошото време през май може и да проваля плановете ви за разходки сред природата, но е чудесен повод да се разходите сред спомените си от минали екскурзии… През месец юни ние в Уикипедия на български организираме за втори път фотоконкурса „Уики обича Земята“. Не поставяме ограничения нито за броя снимки, с които ще участвате в състезанието, нито кога са правени  те.  Затова подберете колкото се може повече от най-хубавите си и подходящи за енциклопедията снимки на българската природа и през юни можете да ги качите в Уикипедия, помагайки статиите да станат по-добре илюстрирани и подробни." - призовават от  българския екип на свободната енциклопедия.   

Конкурсът се провежда в два етапа. На първия етап се организират националните състезания, координирани от местните доброволчески уикиобщности. Националните журита определят до десет снимки от държава, които продължават във втория кръг, на международно ниво.

"С всяка своя снимка, с която допринасяте към Уикипедия, вие реално помагате на енциклопедията  да стане по-изчерпателна, по-четивна и по-полезна за своите потребители. Това не само прави  Уикипедия по-качествен източник на информация, но повишава и чувствителността  на обществото към въпроса за опазването на околната среда и природното ни наследство." - допълват българските уикипедианци.

Участниците в състезанието могат да споделят със света не само своите снимки, но и знанията си за кътчетата, които са посетили.  

Идеята за фотоконкурса „Уики обича Земята“ възниква в Украйна през 2013 г. Още на следващата година състезанието става международно - към него се присъединяват други 15 страни от четири континента.

Припомняме, в момента Уикипедия провежда конкурса „Централно- и Източноевропейска пролет“, който продължава до 31 май. Той е посветен на написването на статии за културата, историята, географията, спорта и политиката на страните от региона, както и на обогатяването на вече съществуващи текстове.