Българи, живеещи в чужбина, излязоха с петиция, в която настояват за равни права при осиновяване на наши деца с правата на живеещите в страната бъдещи осиновители.

Според влезлия в сила тази есен нов семеен кодекс, българите, живеещи в чужбина, трябва да подават молба като чужди, а не като наши граждани.

Това обаче усложнява процедурата, съобщи БНР.

Зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева обясни, че промените са наложени от международни правни документи.

„На първо място промяната в семейния кодекс, с която вече се счита, че не определящ е признакът гражданство както за осиновителя, така и за осиновявания, а определящо е обичайното местопребиваване на лицата, е съобразена изцяло с Кодекса на международното частно право", посочи Машева.

"От друга страна промяната в семейния кодекс е съобразена и с разпоредбите на конвенцията за защита на децата и сътрудничество в областта на международното осиновяване или т.нар. Хагска конвенция, която също борави с тази терминология", допълни още тя.

Зам.-министърът на правосъдието добави, че ще се приеме промяна да важат старите условия за осиновявания за хората, които вече са започнали процедурата и са в заварено положение.
Възможно е също живеещите в чужбина да реализират осиновяването ако се върнат временно в страната.