Софийски апелативен съд призна за виновна, управителката на две фирми, която е присвоила 49 520.44 евро.

Въпросните юридически лица с нестопанска цел имали сключени договори с Центъра за развитие на човешки ресурси - Министерство на образованието на РБ, за отпускане на финансова помощ по Европейска програма за професионално образование и обучение "Леонардо да Винчи" и от фонд "Европейски образователни програми", предоставени от ЕС на българската държава.

По единия проект "Усвояване на френския опит в саниране на жилищни сгради" сумата на финансирането била 41 360 евро. Като изпълнител по него тя се задължавала да организира в гр. Париж придобиване на допълнителна квалификация и практическо обучение на строителни работници. Това включвало осигуряване и финансиране на транспорт, местоживеене, образователно-практическа дейност, провеждане на езиков курс и културна подготовка, изплащане на дневни разходи и застраховане срещу злополуки при пътуването.

Финансовата помощ по другия проект "Практическо обучение в иновативни методи в установяването на компютърни системи за сигурност" била в размер 41 360 евро. В изпълнение следвало да се организира в гр. Атина, Гърция, придобиване на допълнителна квалификация и практическо обучение на двадесет работници в иновативни методи в установяването на компютърни системи за сигурност, а именно - осигуряване и финансиране на транспорт, местоживеене, образователно-практическа дейност, провеждане на езиков курс и културна подготовка, изплащане на дневни разходи и застраховане срещу злополуки при пътуването.

Начинът на изплащане на сумите по двата проекта бил сходен - първоначално (авансово) в размер 60 % и след предоставяне на окончателен доклад останалите 40 % от общата стойност. Самоучастието на фондациите било в размер на по 4 000 евро по всеки проект.

А.И. е била предадена на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура за длъжностно присвояване в особено големи размери, като била оправдана от първоинстанционния съд. Софийският апелативен съд е преквалифицирал извършеното от обвиняемата деяние в използване не по предназначение на финансови средства, получени от фондове, принадлежащи на Европейския съюз, а именно за сумата в общ размер 49 520.44 евро.

От доказателствата по делото е видно, че отпуснатите средства не са били използвани от подсъдимата за нуждите на проектите. На А.И. е наложено наказание "пробация" за срок от шест месеца.