В периода от 19 до 30 април на територията на страната, в районите на Пловдив и Ямбол, ще се проведе съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет - 2010".

В нея от българска страна ще участват сили и средства от Военновъздушните сили, Силите за специални операции на Сухопътните войски и Военноморските сили.

От американска страна ще се включат военнослужещи от състава на ВВС на САЩ в Европа с военно-транспортни самолети С-130 „Херкулес".

По време на „Тракийска пролет - 2010" ще се провеждат дневни и нощни парашутни скокове от самолетите С-130 „Херкулес", в които ще  участват парашутисти от Българската армия. Военнослужещи от българските ВВС ще проведат тренировка с реално обозначаване на въздушни цели.

„Тракийска пролет - 2010" ще даде възможност да бъдат отработени елементи от подготовката на личен състав и подразделения от декларираните формирования на Сухопътните войски, ВВС и Военноморските сили за участие в мисии.

Провеждането на комплексната тренировка ще допринесе за усъвършенстване на подготовката на формированията и повишаване на оперативната съвместимост при работа в международна среда.