Критично застрашена есетрова риба с хайвер от вида пъструга е била установена в рамките на тазгодишната научна експедиция, организирана от WWF България.

За поредна година пририродозащитната организация проучва състоянието на есетровите популации в българския участък на реката.

Древните риби съществуват от 200 милиона години, но днес са на ръба на оцеляването. За да бъдат съхранени, е от ключово значение събирането на актуални научни данни за разпространението им в река Дунав.

Още в началото на проучванията през тази година е била уловена женска с хайвер, представител на вида пъструга, който заедно с моруната и руската есетра, са със статут на критично застрашени, докато четвъртият вид, чигата, е със статут "застрашен".

Пъстругата живее в Черно море и мигрира през пролетта и есента. Женските екземпляри изминават стотици километри нагоре по течението на Дунав и остават по местата за хвърляне на хайвер само около 10-ина дни. Пъстругата спира да се храни с началото на миграцията. Храненето се възстановява чак след като се върне обратно в морето.

Уловената пъструга е била дълга почти 140 см и е тежала 10 килограма. С помощта на Тихомир Стефанов от Националния природонаучен музей към БАН експертите успяха да сложат акустичен трансмитер, с който да могат да следят движението на пъстругата по Дунав. След маркиране и вземане на генетична проба, есетрата е била пусната отново в реката.

Улавянето на този екземпляр е от изключителна важност за осигуряване на информация за размножаването и миграциите на есетровите риби. Научната експедиция продължава и през месец юли. Търсенето на критично застрашени видове в реката е като издирване на игла в купа сено, посочват природозащитниците.

Миналата година екипът проведе 50-дневни интензивни проучвания и успя да намери осем есетри. През 2014 г. екипът на WWF България улови една-единствена новоизлюпена есетра - моруната Апостол, която бе хваната точно на днешната дата, навръх Международния ден на река Дунав, през 2015 г. хванатите есетри бяха две - пъструга и чига, които получиха имената Ветрен и Юли.