Увеличаването на минималната пенсия на 300 лева е политическо решение. Tова заяви бившият социален министър Минчо Коралски пред БНТ.

Добрата страна на увеличението е, че около 1 млн. души ще получат минималната пенсия, но в тези пенсии ще се компресират и хора без достатъчно принос и са се осигурявали минимално за труда си. Пенсионната система така е конструирана, че ако човек работи на минималната заплата, по никакъв начин не може да достигне минималната пенсия, посочи Коралски.

В нашата система се допуска двойно финансиране - от осигурителни вноски и от бюджета, обясни той и допълни, че нищо странно и чудно не се случва в България. Ако искаме по-високи пенсии, трябва приносът ни с осигуровките да бъде увеличен, категоричен бе бившият социален министър.

За премиера грижата за пенсионерите била неотменен дълг

За премиера грижата за пенсионерите била неотменен дълг

И през ноември 2 млн. пенсионери получават допълнителни 50 лева

Според него е настъпил моментът за индексация на пенсиите. Тогава, когато се очаква спад на икономическия ръст и в момента се очертава едно по-голямо засилване на помощите за социално подпомагане, ресурсът няма да стигне за осъвременяването на пенсиите. Това обаче е нещо, което при първа възможност трябва да стане, обясни Минчо Коралски.

Той подчерта, че след като пенсионната система се е превърнала в инструмент за политика, трябва да си дадем сметка какво искаме. Коралски призова пенсионната система да бъде такава, каквато е заложена в Конституцията. Пенсионната система трябва да покрива 60% от дохода, когато са получавали хората, когато са били в трудова дейност. "За да се стигне дотам се искат се сериозни политически решения", предупреди той.

В бюджета трябва да бъде ясно колко се доплаща за минималната пенсия, несвързана с осигуровките, и колко е за хора, които са плащали осигуровките. Вкарването на яснота как се финансира осигурителна система е изключително важно, поясни Коралски.

Сачева: Държавата няма пари за преизчисляване на пенсиите догодина

Сачева: Държавата няма пари за преизчисляване на пенсиите догодина

Съотношението на минималната спрямо максималната пенсия щяло да се запази и през 2021 г.

По темата за това колко ще получаваме от частните капиталови пенсионни фондове за втора пенсия, Коралски заяви, че частните фондове трябва да работят така, както в другите държави - с гарантирана доходност и да бъдат на доброволен принцип. Нежно е да се говори за фондовете и да се дава информация, за да може хората да преценят къде да внасят средствата си, посочи бившият социален министър.