През следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителен доход за 2015 г. или 2019 г., защото държавата не разполага с такива средства. Това заяви социалният министър Деница Сачева, цитирана от БНР.

По думи на Сачева наложеното осъвременяване на пенсиите с 5% от 1 юли 2021 г. и изпреварващото вдигане на минималната и максималната пенсия съответно на 300 лв. и 1440 лв. е справедлив модел.

Тя посочи, че в момента съотношението на минималната спрямо максималната пенсия е 4,8, като то ще се запази и догодина. "Има пенсионери, които считат, че са ощетени, защото имат ниски пенсии. Все пак наистина пенсията е функция на осигурителния принос", отбеляза социалният министър.

Изравняване на минималните със средните пенсии бетонирало професията „безработен“

Изравняване на минималните със средните пенсии бетонирало професията „безработен“

От БТПП против проектобюджета на ДОО за следващата година

От своя страна председателят на Надзорния съвет от квотата на работодателите Стефан Василев заяви, че организацията му ще гласува против проекта на държавата с аргумента, че минималната пенсия от 300 лева демотивира.

Няма нужда да се осигурявате, защото утре ще дойде време, ще получавате същата пенсия, каквато получават и другите, които не са се осигурявали, изтъкна той.

Относно отглеждането на малко дете през втората година Сачева допълни, че то е със запазено обезщетение от 380 лева, за да се стимулира връщането на майките на работа.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обаче контрира, че в големите градове, където има проблеми с детските градини, майките са принудени да си гледат децата втората година.

БСК: При 300 лева минимална пенсия половината пенсионери ще получават такава

БСК: При 300 лева минимална пенсия половината пенсионери ще получават такава

Над 500 млн. лв. пропуснати доходи за Сребърния фонд изчислява Димитър Бранков

Днес Надзорният съвет на НОИ утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряванеза 2021 г. В него са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната.

Членовете на съвета се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения. Предстои проектозаконът да бъде съгласуван в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приет от Министерския съвет и окончателно гласуван в Народното събрание.