Българската стопанска камара подкрепя вдигането на тавана на пенсиите, защото така се обвързва по-тясно осигурителният принос на лицата, получаващи по-високи заплати, с размера на получаваната пенсия. Това заяви пред БНР Димитър Бранков, заместник-председател на БСК и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Камарата подкрепя и запазването на размера на максималния осигурителен доход на 3 000 лева.

Днес Надзорният съвет на НОИ ще обсъди проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година.

Една от забележките на БСК към анонсираните промени за догодина е вдигането на минималната работна заплата на 650 лева. Според бизнеса няма ръст на производителността на труда.

Масларова иска устойчивост, адекватност и сигурност на пенсионната система

Масларова иска устойчивост, адекватност и сигурност на пенсионната система

Най-справедливо според нея ще е преизчисляването на пенсиите

Бранков посочи и че са отбелязани крачки на напредък и в областта на медицинската експертиза на работоспособността и прилагането на международната класификация за уврежданията. Когато чуете за оценка на работоспобосност, имайте предвид, че работим с терминология от 50-те години и с архаични принципи, които признават всички експерти на Министерството на здравеопазването, уточни той.

Бранков обясни, че все още няма решение за фазата на изплащане на втората пенсия от универсалните пенсионни фондове нито решение относно приходната основа на т.нар. Сребърен фонд. По негови думи години наред сме пропускали да бъдат инвестирани средствата на международните капиталови пазари. Според него имаме пропуснати доходи за Сребърния фонд от порядъка на над 500 милиона лева още преди 2008 г.

Бранков посочи, че разходите за трансфери от държавния бюджет към бюджета на НОИ растат с почти 2 милиарда лева. Според него от проекта за държавен бюджет за 2021 г. трябва да стане ясно за сметка на какво се предвижда такъв значителен ръст на приходите и разходите.

Увеличението на пенсиите не е предизборно, уверява Сачева

Увеличението на пенсиите не е предизборно, уверява Сачева

По думите ѝ всичко е заложено в управленската им програма

С приблизително 17% се предвижда да нараснат разходите за пенсии спрямо бюджета за тази година, достигайки около 10% от БВП. Бранков отбеляза, че равнището от последните години години е 8.5-9%. Той определи това като "значителни повишения, които поставят под риск дългосрочната фискална стабилност на страната".

Бранков заяви, че с увеличаването на минималната пенсия от 250 на 300 лева практически половината от пенсионерите в страната ще получават такава минимална пенсия.

По негови думи през последните години е имало забавен ръст на пенсиите спрямо ръста на средната заплата. По тази причина според него част от тези увеличения са обосновани.

Увеличават всички пенсии с еднакъв процент от догодина?

Увеличават всички пенсии с еднакъв процент от догодина?

Ваучери за храна за хората с най-ниски пенсии предлага Сачева