От 1 януари 2008 г. таксата за обработка на молбата за американска неимигрантска виза ще нарасне от 100 на 131 долара.

Таксата за имигрантска виза също ще се увеличи от 335 на 355 долара.

Това повишение ще позволи на Държавния департамент да покрие разходите по сигурността и по въвеждането на други подобрения в процеса на издаване на визи, съобщиха от посолството на САЩ.

Документите на кандидатите за неимигрантски визи, които са платили таксата от 100 долара преди 1 януари 2008 г. ще бъдат обработвани само, ако интервюто им е насрочено в рамките на месец януари, т.е. до 31 януари 2008 г.

Кандидатите, които са заплатили таксата от 100 долара, но имат интервю, насрочено след 31 януари 2008 г., ще трябва да доплатят разликата от 31 долара преди да се явят на интервюто.

По закон Държавният департамент е задължен да покрие разходите по обработването и издаването на неимигрантски визи посредством таксата за обработката им.

Поради новите разходи, свързани с повишаването на сигурността, въвеждането на нови информационно-технологични системи и инфлацията таксата от 100 долара се оказва по-ниска от реалните разходи за обработка на документите за неимигрантски визи.

Според проведено през 2004 г. изследване на стойността на услугата стодоларовата такса е била по-ниска от реалните разходи още тогава, твърдят още от посолството.

До този момент Департаментът е покривал разликата.

Сега, след като се обработват отпечатъците от десетте пръста на всеки кандидат за виза и след като ФБР изисква такса за проверка на тези отпечатъци, ние нямаме възможност да продължим с тази практика, посочват още от посолството.