Цените на тока ще продължат да растат. Това прогнозира за БНР директорът на икономическата програма на Центъра за развитие на демокрацията Руслан Стефанов.

Това е нещо, което полиците избягват да казват, изтъкна той.

По думите на Стефанов в момента се говори само за това как като се направят зелени енергийни източници, цените ще се променят.

Истината е, че всички останали мощности - дали ще бъде нова атомна електроцентрала, дали ще бъде удължаване живота на старата, дали ще бъдат нови газови мощности или сероочистващи инсталации на въглищата - това всичко води до увеличаване в цените, обясни експертът.

Въпросът е, че всички тези ненужни разходи, които излизат от одитите на големи енергийни проекти, също ще бъдат записани в сметките на потребителите. Или в другия по-лош вариант - дори в сметките на данъкоплатците, изтъкна още Стефанов. Според него това трябва да се прекрати, защото така или иначе цените вече са достатъчно високи по отношение на доходите на населението.

Той допълни, че повече от половината от процедурите за възлагане на обществените поръчки в енергетиката са неконкурентни.