Валерия Петрова, младши експерт в дирекция "Европейска координация и връзки с обществеността" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, вече официално е уволнена.

Припомняме, в петък тя изпрати писмо до реакцията на news.bg, в което твърдеше, че ще бъде отстранена от работа, защото е подавала сигнали за постоянно пушене в сградата на министерството, което е изрично забранено.

Валерия е получила заповедта си за прекратяване на трудовите взаимоотношения малко по-късно в деня, в който ни потърси за съдействие.  

В него аргументи за уволнението й не присъстват, защото младата жена е била наета на срочен трудов договор с шест месеца изпитателен срок и съгласно трудово законодателство може да бъде отстранена без предизвестие и без мотив.

Валерия заяви пред news.bg, че преди да получи заповедта, е получавала похвали за работата си от прекия си началник и по никакъв начин не е имало сигнали, че ще бъде отстранена. След като случаят доби публично достояние обаче, шефът й променил мнението си за нея пред медиите.

По думите й, позицията му вече била коренно различна - той коментирал, че тя не е справяла добре със задълженията си и именно това е причината за уволнението й.

Запитана дали среща подкрепа от колегите си, Валерия каза, че като цяло няма съществена реакция сред тях.

За известно време работих с още три жени в един офис, разказва Валерия. Практиката беше няколко пъти на ден останалите три да ходят заедно да пият кафе и да пушат някъде из сградата, продължава тя. Аз оставах сама в офиса, дали ме подкрепят, запита тя.

Уволнената служителка допълни, че надали ще търси правата си по съдебен път. Тя е категорична, че причината за уволнението й обаче, е че е настоявала правилата в министерството да се спазват от всички. Валерия  каза още, че единственото, което би могла да стори, е да направи случая публично достояние.

Ако наистина в това министерство маниерът на работа е такъв, аз се радвам, че вече не съм част от екипа му, каза още тя.

На въпрос дали ще се върне да работи в чужбина,  където е прекарала седем години Валерия отговори отрицателно. Тя обаче допълни, че на почит у нас явно са некомпетентността и сервилността.