Оказа се, че в "Люлин" има излишък на места, а в "Лозенец 2-3 деца се борят за едно място в детска градина. В ефира на bTV кметовете на двата района Милко Младенов и Константин Павлов коментираха, че не бива да се спира строителството на нови сгради за детски градини и подкрепиха компенсациите за родителите на деца, неуспели да се класират. Те бяха скептични към данните, че миграцията към столицата е намаляла, а прирастът е отрицателен, понеже предстои преброяване и данните ще са по-коректни след него.

17 сгради имаме в "Люлин", 2 са само за детски ясли. При 3-годишните имаме излишък от 40 места, първа градинска е това. Може от гранични до нашите райони да се запишат за следващо класиране при нас. От 20 деца недостиг има при 4- годишните, обхванати са всички при 5-6-годишните, обясни кметът на район "Люлин" Милко Младенов.

Боршош не вярва, че МОН не може да плати на София за децата извън яслите

Боршош не вярва, че МОН не може да плати на София за децата извън яслите

Няма смисъл казусът да бъде политизиран

475 деца не са класирани в системата, 99 от тях са кандидатствали и са участвали в компенсаторния механизъм за ваучери за детски градини, около 15 не са одобрени, 75 ще получат вероятно и ще могат да ги използват за частни детски градини", каза Константин Павлов, кмет на район "Лозенец".

Припомняме, че след като Столична община отчете поредна година недостиг на места в детските градина кметът Йорданка Фандъкова се опита да прехвърли отговорността на районните кметове, избрани от ДБ или БСП. Преди класирането тази година въведената електронна система се наложи да бъде отворена отново, за да се допопълнят данни, което обаче породи отново подозрения на родителите.

За първи път тази година бе въведен критерий уседналост, но въпреки това близо 10 000 деца останаха без места.