"Промените са в съответствие с интереса на страната и очакванията на обществото", това заяви Лютви Местан от ДПС и допълни, че нито една промяна не е самоцелна.

Той коментира положителното, свързано с името на всеки един от предложените министри.

Местан заяви, че ДПС предлага Валери Цветанов, като знак за ангажиране на политиката в земеделието и желание за разработване на научни изследвания, които да подпомагат работата в тази област.

Той допълни обаче, че оценката от ЕК за ползотворност на работата на Нихат Кабил е факт, а не хвалба.

Според него избирането на вицепремиер, който да координира политиката по реализиране на средствата от евро фондовете е признаване на необходимостта от по- добра координация.

За Местан тройната коалиция е разчела знаците на ЕС за нуждата от работа  в областта на МВР и съдебната система и по думите му, изборът на Михов е важна предпоставка за успешното завършване на радикалната реформа.

Според Местан промяната в министерството на отбраната е съобразено с новите условия  в армията.

Местан заяви, че може би е било по-удачно тези промени да бяха реализирани при актуализирането на управленската програма в Хисаря.

„Тогава щяхме да избегне съмненията, че промените са резултат от външен натиск, а не в следствие  на обмислено управленско решение.", каза Местан.

Ахмед Хюсеин от ДПС излезе на трибуната за да поздрави всички християни с наближаването на един от най-светлите празници Възкресение Христово от името на мюсюлманите. Той заяви, че е важно да има солидарност и право на избор за всички.