В момента въздухът в София е опасен за здравето, тъй като нивата на фините прахови частици са в пъти над допустимите норми, съобщават от движението "Спаси София" на своята Фейсбук страница.

"От AirSofia.Info измерват стойности на замърсяването с ФПЧ, надвишаващи над 10 пъти максимално допустимите граници. И докато всички виждаме и усещаме това, което дишаме, официалната Интернет страница на Столичната община ни успокоява: всичко е наред, проблеми няма, не се налагат допълнителни мерки." - се казва в публикацията.

Уточнява се, че в повечето райони на София замърсяването на въздуха е 2-3 пъти над нормата, но в близост до "Факултета", "Западен парк", "Христо Ботев" и "Овча купел" то е между 8 и 10 пъти над допустимото.

Четири пъти по-мръсен въздух от допустимото в София

Четири пъти по-мръсен въздух от допустимото в София

Проблемите започнаха още преди началото на отоплителния сезон

От движението настояват мерките за решаване на проблема да започнат "веднага, безкомпромисно и на всички фронтове".

Едно от предложенията е да се закупят дронове за идентификация на места, където се гори на открито, както и на специализирани дронове за измерване на замърсяването от частни имоти, които дават основание за навлизане на полиция и налагане на глоби.

От "Спаси София" настояват и за далеч по-строг контрол от Столичния инспекторат за това какво се гори както от физически, така и от юридически лица. "Защото сервизите и местата за изкупуване и преработка на суровини са масови нарушители", мотивират се от движението.

Сред другите предложени мерки са ежедневни проверки на КАТ за коли без катализатори (и незабавното им спиране от движение), също и публикуване на ежедневен и седмичен отчет за проверките, извършвани от службите по опазването на въздуха, както и за събраните от тях глоби.

Гражданите на ЕС масово искат още мерки за подобряване качеството на въздуха

Гражданите на ЕС масово искат още мерки за подобряване качеството на въздуха

Замърсеният въздух причинява над 400 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година