Рекорден брой кучета са осиновени миналата година от общинския приют за безстопанствени животни в Добрич, съобщи БНТ.

121 четириноги са намерили нов дом и уют при любящи стопани, благодарение на доброволци и неправителствени организации. По-голямата част от животните обаче се осиновяват в чужбина, докато у нас продължават да бъдат изоставяни.

Капацитетът на общинския приют в Добрич е за 104 кучета. В момента тук домуват 94 животни. Озовали са се след сигнал, че скитат или са водени директно от стопаните си.

Изоставят възрастните си животни, което е жалко! Големите, едрите породи, с които не могат да се справят и не искат повече да хранят, също ги изоставят. Оставяли са пред вратата, връзват ги за оградата, носят ги в чували, казва д-р Михаела Тосева, ръководител отдел в Община Добрич и ветеринарен лекар в Приюта за безстопанствени животни.

Всъщност дори и безпризорните улични кучета някога са били нечии любимци, а днес са отхвърлени от обществото.

Проследим ли е трафикът с кучета?

Проследим ли е трафикът с кучета?

Кой се занимава с разследване на трафика на кучета и животни?

За намаляване на популацията на бездомните кучета, те се улавят, карантинират се за няколко дни в приюта, след което се кастрират, чипират и обезпаразитяват. Ако са здрави, се връщат обратно там, където са заловени.

Приютът работи с неправителствени организации, които оказват голяма помощ за намирането на приемни семейства или домове на животните. Освен това се грижат и за лечението на кучетата.

В бюджета на приюта има средства за изхранване на животните с гранули, а доброволките им осигуряват кучешки салам и лакомства. Те поддържат и непрекъснат контакт с осиновителите.

От създаването на приюта в Добрич преди 11 години, популацията на бездомните животни е под контрол, с тенденция към намаляване.

Източна Европа – огнище на трафика на кучета

Източна Европа – огнище на трафика на кучета

Има и случаи, в които документите са истински, но са издадени некоректно