Трафикът на кучета се е увеличил по време на пандемията, къде защото много хора затворени сами в домовете си поискаха да имат домашни любимци, къде и заради бурното развитие, отново заради локдауните, на интернет търговията. И заедно с това нараства и тенденцията на повишаване на броя на незаконно родените, продадени и транспортирани кучета.

Често търговците на кученца прекарват незаконно палета на по няколко седмици в коли и микробуси през границите, използвайки малки клетки и дори скривайки ги във фалшиви отделения на автомобилите.

От организацията "Четири лапи" призоваха за законови промени, които да ограничат възможностите, особено на фона на тенденциите на увеличение на трафика именно в последните години.

От "Четири лапи" предлагат мерки срещу трафика на кучета

От "Четири лапи" предлагат мерки срещу трафика на кучета

Те искат нов Закон за ветеринарномедицинската дейност

Затова се свързвахме с Магдалена Пенева, която работи по темата в немския офис на "Четири лапи".

Незаконната търговия с кучета се случва благодарение на анонимността на голям брой незаконни развъдници. През последните години търсенето на кученца в страните от Западна Европа, за които имаме данни, е все по-голямо и много развъдници в Източна Европа, както и много прекупвачи, решават да се възползват от това като транспортират кученца за продан към страни като Холандия, Дания, Германия и Великобритания.

Незаконната търговия се случва както при транспорта на голям брой животни, когато става дума за превоз с комерсиална цел, така и при транспорта на до пет домашни любимци от физически лица. Когато става дума за кучета, които могат да се продадат на цени от 1000 - 2000 евро за всяко животно, става дума за много голяма печалба дори да се продадат само няколко животни, съответно безскрупулните продавачи са готови да пропътуват големи разстояния. От една страна това се случва благодарение на изобретателността на мрежите, които предлагат кучета, а от друга - на недостатъчния контрол по веригата. Купувачите на кученца в Германия и Швейцария, станали жертви на търговията, често установяват в последствие, че това са фалшиви документи.

Има и случаи, в които документите са истински, но са издадени некоректно. Някои от пословичните страни, изнасящи кученца в големи количества към Европа, са Словакия, Унгария, Полша, Румъния, а все по-често се наблюдават случаи и от България.

Географски погледнато - голяма част от незаконното развъждане се случва в Източна Европа (Словакия, Румъния, Унгария, Полша, България, Сърбия, Молдова) - в страни в и извън ЕС. Наплив от кученца от незаконни развъдници се наблюдава и в други страни, в които осъществяването на контрола е затруднено, като пример за това е Ирландия. Затова е изключително необходимо да се въведе добър контрол върху развъждането и на продажбата на кучета, както в изпращащите, така и в получаващите страни.

Този незаконен бизнес засяга цяла Европа - има проучвания от различни организации в голяма част от европейските държави и проблемът за съжаление засяга всички, които не са въвели необходимото законодателство, за да се регулира развъждането и търговията с животни. Ставаме свидетели на голям брой случаи на незаконна търговия с болни кученца във Великобритания, Германия, Швейцария, Нидерландия, Дания. В Германия дори наскоро имаше случай на куче с бяс - също резултат от незаконната търговия, тъй като едно от типичните неща при нея е, че здравните изисквания се неглижират. Кученцата, внесени от незаконни развъдници и продадени в сайтове за обяви в Швейцария и Германия, често стават жертва и на парвовирозата - коварна болест, която има фатален край за много от тях. Друг риск е свързан с липсата на документи или напълно фалшифицираните такива - някои страни имат практиката да евтаназират кучетата, влезли в страната с фалшиви документи - получихме сигнали за български кученца в такъв риск в Норвегия и в Швейцария през последната година. Процедурите за освобождаване и обгрижване на кученцата в такива случаи са изключително сложни и обикновено излизат много скъпо на новите собственици.

През април 2021 г. влезе в сила Регламент за здравето на животните, който изисква всички развъдници за кучета да се регистрират. За да отговорят на изискването на Регламента и да адресират пролуките в действащите си законодателства, позволяващи на много хора да не се регистрират, някои от държавите, в които се внася голямо количество животни, въведоха допълнителни ограничения и системи за контрол. Например в Нидерландия от ноември тази година влиза в сила изискване всички, регистрирали на свое име куче, да се регистрират в специална система, която им издава уникален номер, с който в последствие да бъдат проследяеми и да има възможност над дейността им да бъде осъществен контрол, ако внасят или развъждат кучета.

По-строги ограничения влизат в сила и в Испания, а Франция разглежда строг закон, с който само верифицирани обяви за кучета ще могат да бъдат публикувани на сайтовете за обяви за животни.

Във Великобритания вече имат закон за вноса на животни (Lucy"s law), но в момента разглеждат още по-строги правила за вноса на кучета под определена възраст, включително от физически лица, тъй като проблемът с незаконния внос на малки кученца продължава да стои на дневен ред.

С 22,5% се е увеличил броят на осиновените бездомни кучета у нас

С 22,5% се е увеличил броят на осиновените бездомни кучета у нас

Отчита се положителна тенденция за осиновяване на български животни и в чужбина