На съд отиват двама жители на с. Арчар за незаконни разкопки в античния град Рациария, съобщи Окръжна прокуратура - Видин. На 26 март 2019 година е получен сигнал за незаконни разкопки в частен имот в с. Арчар. При проверка на място били установени двама души в дълбок ров с прясно изровена до него пръст. Известно време полицаите наблюдавали как единият от младежите копаел с кирка и с лопата изкарвал пръста, а другият с металдетектор я проверявал. Периодично те се редували. Полицаите ги задържали, макар че те се опитали да избягат. Самоличността им била установена - жителите на с. Арчар К.И. (на 21 години) и С.Р. (на 20 години). Собственикът на имота заявил, че никога на никого не бил разрешавал да влиза и да копае в двора му.

От заключението на извършената експертиза е видно, че изкопът е направен в място, което попада в границите на археологическа недвижима културна ценност - античен град "Рациария" и по-точно в самото Кале на старинния град. Обектът е археологическа недвижима културна ценност с национално значение, обявен като такава през 1965 г.

Заловиха тираджия, опитал да изнесе антики през ГКПП „Дунав мост-2“

Заловиха тираджия, опитал да изнесе антики през ГКПП „Дунав мост-2“

Претърсен е и дома му

В прясно изкопаната пръст до изкопа се наблюдавали множество фрагменти от битова и строителна антична керамика. Имало също така разхвърляни ломени камъни от градеж, което показвало, че е разрушен културен пласт и е разбито подово ниво на антична жилищна сграда.

Изяснено е, че и двамата обвиняеми не са имали необходимото разрешително - така наречения "открит лист" за извършване на археологически разкопки. Предстои делото да продължи в съда.