В седем села в Търговищка област са регистрирани случаи на африканска чума при диви свине, съобщиха от БНР. Това стана ясно след заседание на Областната епизоотична комисия.

Припомняме, че преди няколко дни стана ясно, че заразата с африканската чума по свинете отново се разраства. Пет са новите огнища на Африканска чума по свинете. Заразени са стопанства в Шуменско, Габровско, Сливенско, Карловско, Варненско.

Ветеринарните власти са взели проби от всички работещи кланици и ферми на територията на областта и са ги изпратили за изследване.

Осъществява се постоянен контрол в свиневъдните обекти, контролират се добитите количества животински продукти, както и правилното им съхранение и предаване за обезвреждане.

Започва и информационна кампания за разясняване на населението на улеснения режим по регистрация на нов животновъден обект.

Спират проверките в свинефермите в страната заради АЧС

Спират проверките в свинефермите в страната заради АЧС

ДФ "Земеделие" преустановява до второ нареждане

Служители на Областна администрация в Търговище съвместно с представители на общините са определили терените за загробване на животни. В община Търговище има осем имота, а в общините Попово, Омуртаг, Антоново и Опака са по един.