Повече от 3200 ученици от V до XII клас днес се върнаха в клас в София. Повечето от тях са в частни училища. Единствена от общинските училища в столицата 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" успя да събере 176 ученика със зелен сертификат в VIII, IX и X клас. Десет от общо 28-те паралелки там вече провеждат присъствено обучение. Осигурено е онлайн обучение за останалите ученици, които остават вкъщи.

От 1 декември т.г. се връщат големите ученици в още четири частни училища, от 2 декември т.г. към тях ще се присъедини още едно. Междувременно половината от учениците от V до XII клас учат присъствено без тестване и сертификати в 130 общини в страната, където заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. Всички ученици са в клас без условия в цялата област Кърджали и в отделни общини от други области, в които заболяемостта е под 250 на 100 000.

Делът на децата от I до IV клас, които учат присъствено след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата, продължава да се увеличава. Почти 73 на сто от тях вече са в училище. За миналата седмица 169 260 ученици в общо 10 486 паралелки се върнаха в клас след съгласие на родителите им да бъдат изследвани с щадящи тестове като условие за безопасно присъствено обучение. За сравнение за предходната седмица присъствено се обучаваха малко над 62% от учениците в начален етап.

МОН получило едва 168 800 от обещаните от Кацаров 1 млн. теста за ученици

МОН получило едва 168 800 от обещаните от Кацаров 1 млн. теста за ученици

Те едва ще осигурят присъственото обучение на децата от 1 до 4 клас до 10 декември

Всичко това стана възможно след заповедта на министрите на здравеопазването и на образованието и науката от миналата седмица, която разреши да учат присъствено паралелките, ако поне половината от децата в тях са със зелен сертификат, както и частните училища да си осигурят сами тестове за ученици, докато чакат безплатните доставки от държавата.

През миналата седмица в клас без тестване са се върнали и 5274 деца до IV клас, защото имат документ за преболедуване или наличие на антитела, каквито са изискванията на здравните власти.

От 10 ноември т.г. досега са установени 116 ученици с положителен резултат за COVID-19. Позитивните учители са 65, а непедагогическите специалисти - 63. Към момента в склада на БЧК в с. Лозен са налични 283 100 теста. С тях ще се осигури присъственото обучение на децата от I до IV клас до 10 декември т.г.

Припомняме, учениците от 1 до 4 клас се върнаха в класните стаи още в началото на ноември месец, след като бе взето решение те да се тестват два пъти седмично, но заради липса на тестове, МОН предложи зелен сертификат за големите ученици.

Заради липса на тестове МОН предлага зелен сертификат за големите ученици

Заради липса на тестове МОН предлага зелен сертификат за големите ученици

В момента тестове има само за учениците до 4 клас до края на седмицата