Неправителствената природозащитна организация "Грийнпийс-България" посрещна новите народни представители от 47-о Народно събрание с "почерпка" бутилка "Въглищна вода". Призивът е за запазване на водните блага у нас.

Миглена Антонова, ръководител на кампаниите на Грийнпийс България обясни за News.bg, че с демонстрацията природозащитната организация иска да покаже, че въглищната енергетика има сериозен натиск върху водите в България - oт гледна точка на замърсяване и намаляване на количествата, които са необходими за местната екология.

228 депутати откриха присъствено 47-ия парламент

228 депутати откриха присъствено 47-ия парламент

Първият звънец бе ударен от д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ"

С това послание искаме да припомним на депутатите за този проблем и да обещаят, че ще се борят за опазване на ресурсите, като подкрепят енергетика, която използва по-малко от природните ни ресурси, подчерта Антонова. Тя се надява, че новите депутати ще изпълнят обещанията си, при положение позицията, която заемат.

Антонова напомни, че голяма част от дейностите на Грийнпийс България са свързани с публични акции, като се опитват да привлекат вниманието на обществото с проблемите за опазване на околната среда. През 2021 г. били публикувани две научни проучвания - едното изследва водите в Парижкия басейн, а другото река Разметаница в района на село Големо село. Когато били публикувани докладите, били организирани събития с каяци, преди това били организирани различни акции пред Народното събрание и различни места в България в зависимост към кого е адресирано посланието.