Това, което видях в последните дни, е, че имаме пълно изпълнение в приема професионални направления "Педагогика" и "Педагогика на обучението".

Това заяви образователният министър Красимир Вълчев преди участието си на форума на КНСБ на тема "Социалният диалог и колективното трудово договаряне в системата на предучилищното и училищното образование".

Тази година има увеличен прием и в професионално направление "Енергетика".

Според Вълчев в момента има добър колективен трудов договор в сферата на образованието и няма какво конкретно да бъде обсъждано. Така и не стана ясно тогава защо присъства на събитието на БТВ. Най-важно е да бъдат увеличени основните заплати, а сега водим този разговор с висшите училища за промяна на дизайна на системите на заплащане, обясни просветният министър. Според него като цяло възнагражденията на учителите не са толкова лоши.

Близо 90 учители у нас са заразени с коронавирус

Близо 90 учители у нас са заразени с коронавирус

Според Вълчев ситуацията е нормална, но се натрупват случаи

През следващите години и десетилетия ще бъде най-голямото предизвикателство не само за преподавателския и педагогически персонал да бъдат обезпечени достатъчно млади хора. Трябва да направим така, че да можем да привлечем повече млади хора в педагогическото образование и професия, настоя Вълчев и напомни предстоящото увеличение на заплатите на учителите от 1 януари с 15%.

Има отделни незаети места, но засега се справяме с недостига на учители. Минаваме през най-трудния период, защото в следващите 10 години средногодишно ще се пенсионират малко над 4% от работещите учители, посочи Вълчев. Той иска да се пенсионират 2.5% от работещите учители.

Средната възраст на учители в момента е 48-49 години, поясни образователния министър. Това, което виждаме е, че всяка година с половин година се понижава средната възраст, защото много учители се пенсионират, каза още Красимир Вълчев.