Близо 90 учители у нас са заразени с коронавирус. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС. Днес той присъства на официалното откриване на академичната учебна година на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Церемонията се проведе в Университетската ботаническа градина.

Министърът посочи, че цифрата е на фона на 90 000 професионална група.

По негови данни 0,5% са карантинираните ученици, били в контакт със заразени лица в училище или извън него.

Ситуацията е нормална, просто се натрупват случаи, обясни Вълчев и допълни, че за част от учениците и учителите, карантинирани в първите дни на учебната година, вече е изтекъл 14-дневният карантинен период. По негови думи процентът на заразените ученици е два пъти и половина по-нисък от общия брой заразени от населението. Според министъра това е нормално, тъй като учениците боледуват по-малко и по-малко се заразяват. При учителите процентът бил малко по-висок.

COVID-19 в училищата и детските градини на средно ниво

COVID-19 в училищата и детските градини на средно ниво

Страната ни е на 25 място по заболеваемост и на осмо място по смъртност в Европа

Вълчев отново подчерта, че не се предвижда цялостно затваряне на образователната система, защото няма причини за това. Той поясни, че ще има прагови стойности, които обаче ще бъдат много по-високи от сегашните. Министърът изрази надежда, че ситуацията няма да ескалира. Според него ще има повишение на броя на заразените през следващите месеци заради застудяването и факта, че повече време ще прекарваме в затворени помещения.

Вълчев припомни, че училищата имат готовност да превключат на обучение в електронна среда, в случай че епидемичната обстановка в страната се влоши, включително и заради сезонните вируси.

Той заяви, че при публичния дебат за маските в училище се е чул много повече гласът само на една част от родителите. Имало обаче и едно мълчаливо мнозинство от родители, които смятат за необходими предпазните мерки, за да се защити правото на здраве на всички останали.

Просветният министър изтъкна, че у нас режимът е един от най-либералните, а носенето на маски в класните стаи не е задължително.

110 деца са с COVID-19, 201 паралелки са карантинирани, отчитат от МОН

110 деца са с COVID-19, 201 паралелки са карантинирани, отчитат от МОН

Учителите с положителни проби са 74 до момента