Заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за цялата страна на останалото население по възрастови групи. Затова и няма особена тревога сред Националния оперативен щаб.

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който се изяви като говорител на първия брифинг на НОЩ - традицията от началото на пандемията у нас беше възобновена по настояване на премиера от октомври месец.

Процентът на заболелите ученици, деца и учители е по-нисък от средния процент или близък до него. Към днешна дата нямаме по-висока заболяемост в българските училища и детски градини, посочи проф. Костадин Ангелов.

Броят децата в детски градини с положителни проби на коронавирус е 12, на учениците - 117, броят учители в детските градини - 14, а на тези от училищата - 72. Броят лица от непедагогически персонал - 49. Под карантина броят на децата от детските градини е 539, на учениците в училищата - над 4 000.

Скок на случаите на коронавирус у нас

Скок на случаите на коронавирус у нас

Починали са 12 души

Здравният министър проф. Костадин Ангелов изтъкна, че в закрити пространства трябва да носят маски, включително и учениците в класните стаи. След дълъг дебат с родители и психолози подходът към училищното и детското образование трябвало да бъде унифициран - децата, които са в един клас, да се разглеждат по принципа на т.нар. "пашкули". Те представляват една единица в клас и по време на занятия не носят маска, а учителите, които влизат да преподават на един клас, могат да носят маска и шлем, но могат и да не го правят. В общите пространства в училищата маската е задължителна, за да няма представяне на други идентични структури, обясни проф. Ангелов.

Министерство на здравеопазването е готово с предложение към МОН за конкретни числа на заразени в училище в хода на есенния сезон, които числа да послужат като отправна точка за взимане на решения на областно ниво.

Генерал Мутафчийски за маските и как трябва да се носят

Генерал Мутафчийски за маските и как трябва да се носят

От маските не се умира

Здравният министър даде и всички данни за епидемията от последното денонощие. Той посочи, че ръстът на новозаболелите с коронавирус хора в последната седмица не дава основание на НОЩ за по-строги епидемични мерки.

Има тенденция на повишаване на заболеваемостта, но към момента здравната система е готова за това. Основните предизвикателства пред здравната система са недостатъчният медицински персонал, натрупващата се умора сред здравните работници, както и нарастващият брой на заболели сред тях.

Безплатните ваксини за пенсионерите на два транша

Безплатните ваксини за пенсионерите на два транша

Първите от тях се очакват в средата на октомври

Костадин Ангелов увери, че за нуждите на медицинския персонал лични предпазни средства има за повече от 3 месеца и представи статистиката за резервите. Имаме достатъчно количества и заявките за месец октомври са направени, ще бъдат осигурени за всички нуждаещи се, увери здравният министър.

Към настоящия момент са осигурени 8 415 болнични легла за пациенти с Ковид-19. От тях 7 307 за пациенти с неусложнено състояние и 1 108 легла за пациенти, нуждаещи се за хоспитализация. До края на септември месец 10.5% от легловата база е заета с пациенти с неусложнено състояние и около 4% от пациентите в по-тежко състояние и с нужда от хоспитализация.

Иначе страната ни е на 25 място по заболеваемост и на осмо място по смъртност в Европа, обяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той изтъкна, че ситуацията към момента не е лоша, отличници сме, но тенденцията е за постепенно повишаване. Няма начин при една започваща вълна в Европа и идваща към нас да кажем, че отпадат всички ограничения, категоричен бе здравният инспектор. 23 показателя се следят на дневна база.

Грипът може да направи коронавируса по-опасен

Грипът може да направи коронавируса по-опасен

Петрунов не вижда основание за въвеждане на по-тежки мерки

Здравният министър проф. Костадин Ангелов увери, че здравната система е готова за предизвикателствата, които й предстоят, независимо от тенденцията за повишаване на случаите коронавирус.

Ангелов посочи, че не можем да живеем цял живот с ограничителни мерки и затваряне. Затова трябва да свикнем да живеем с мисълта и разума за наличието на коронавирусната инфекция както в България, така и в света. Трябва да си изградим навиците, които сме разписали в заповедите, а именно - носене на маски в закрити пространства, настоя здравният министър.

Той предупреди, че там, където не се спазват здравните мерки, ще бъдат налагани съответните санкции. Проф. Ангелов призна, че е трудно проследяването на контактните лица, но въпреки това РЗИ няма да спрат да работят.

Здравният министър успокои още, че интубираните пациенти не са обречени на смърт, а смъртността зависи най-вече от това кога пациентът постъпва за лечение в болницата. Въпреки това по отношение на заболяемостта се отчитат и други фактори като други придружаващи заболявания и колко бързо даден човек може да стигне до болницата.

Брифините на Оперативния щаб няма да надхвърлят 30 минути, а всяка седмица различен представител на НОЩ ще представя информацията за коронавируса в страната.

По-различното след връщането на брифингите на НОЩ е, че те вече са в Министерство на здравеопазването, а не в сградата на Министерски съвет както преди месеци. Лекарите от оперативния щаб бяха предприели строги мерки за сигурността в залата, като журналистите седяха през място и всички бяха с предпазни маски.