На възобновените брифинги на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски коментира освен статистиката за заболелите военнослужещи и разпространението на вируса в поделенията и военните школи, и темата за маските - конкретно, че маските не се носят както трябва.

"Направи ми впечатление, че поне 15% от хората не носят маските си както трябва", заяви Мутафчийски, обръщайки се към журналистите в пълната зала в Министерство на здравеопазването.

Шансът, докато чакаме ваксината, е носенето на маски.

Това са елементарни неща, от които не се умира. Маската трябва да се носи правилно и в затворени помещения, подчерта генерал Мутафчийски и илюстрира с примери от други държави как хората по различен начин изкарват коронавируса, когато спазват мерките и как, когато не ги спазват.

COVID-19 в училищата и детските градини на средно ниво

COVID-19 в училищата и детските градини на средно ниво

Страната ни е на 25 място по заболеваемост и на осмо място по смъртност в Европа

Един от случаите е за круизен кораб в Аржентина, където 80% от хората, спазили разпорежданията на екипажа, са изкарали безпроблемно вируса, както и за друго круизно пътешествие, където само 20% от хората изкарали вируса безпроблемно - в зависимост от маските.

На общо 19 пациенти е прелята кръвна плазма и такава е изпращана в още пет лечебни заведения в цялата страна. Има големи надежди с нея, защото нямаме други медикаменти, които да повлияят на развитието на болестта, обясни генерал Мутафчийски.

Мутафчийски забелязал новата мода - маски да се носят като лигавник

Мутафчийски забелязал новата мода - маски да се носят като лигавник

Всяко разхлабване на мерки да бъде съпроводено със съзнанието на риска

По темата за заразата сред въоръжените сили, генерал Мутафчийски посочи, че военните са все още по-изолиран контингент и заедно с учащите във военните училища представляват модел за поведение, който може да бъде реплициран в останалата част на страната. Във въоръжените сили разпространението на болестта е под контрол и е клъстeрно, подчерта генерал Мутафчийски.

Общият брой на заразените военни от началото на епидемията с коронавирус е 96, в това число медицинските сестри и лекари от ВМА, чийто брой е 46. 10 са заразените курсанти, които пристигнаха в училищата вече заразени.

Скок на случаите на коронавирус у нас

Скок на случаите на коронавирус у нас

Починали са 12 души

"Ако имаме повишаване на случаите на военни е стратегическа загуба за България. Ние работим активно и в момента ситуацията е овладяна", увери генерал Мутафчийски.