Министерството на външните работи изразява загриженост от последните развития в Република Северна Македония, свързани с действия на официални лица, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с активните усилия на правителствата на България и на Северна Македония. Това се посочва в позиция на българското външно министерство.

"Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония." - се посочва в позицията.

От външно министерство приканват отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие.

С три срещи на историците Кирил Петков активира отношенията с РСМ

С три срещи на историците Кирил Петков активира отношенията с РСМ

Екатерина Захариева съветва да смали ентусиазма си