Правителството да наложи таван на цените на стоки от първа необходимост. Спекулата е неморална в условия на война, може да бъде наречена мародерство. Това каза икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, съобщи БНР. И посочи, че в Турция ДДС върху стоките от първа необходимост е намалено от 8% на 1%.

По думите й българските управляващи отказват да приложат тези мерки. И част от организациите, които би трябвало да се грижат за най-уязвимите български граждани, също се противопоставят на тази мярка с аргумента дали това ДДС няма да остане в бизнеса.

КЗП: Има достатъчно стоки, няма място за паника

КЗП: Има достатъчно стоки, няма място за паника

Теоретично държавата може да сложи таван на цените

Според нея преговорите за купуване на газ, на ток, на основни енергоносители, дългосрочни договори не се провеждат като да отидем в магазина и да си купим хляб - "давам ти парите, даваш ми хляба. Това са дългосрочни преговори. Финалът на тези разговори е несигурен. Несигурен е и ако се води само от българската правителство. Част от управляващите са неопитни или такива, които ясно демонстрират неприятелски отношения с държавата, от която искат да купуват газ. Това се отразява върху условията в дългосрочните договори.