Рано сутринта министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов посетиха пострадалите в Кандахар български военни.

Младши сержант Александър Христов Александров, ефрейтор Йордан Петьов Петков и редник Явор Кирилов Иванов са настанени за лечение във ВМА.

Министърът и началникът на отбраната се запознаха със здравословното състояние на пострадалите български военни.

По-късно министър Ангелов, генерал Симеонов и  началникът на ВМА генерал-майор професор Стоян Тонев се срещнаха с близките на тримата военнослужещи.

„Ще осигурим възможно най-доброто лечение с най-добрите специалисти", увери близките министър Ангелов.

Той посочи, че във ВМА работят отлични специалисти, болницата разполага с модерна  апаратура и техника, и има възможност за постоянна интернет връзка за консултации с водещи медицински центрове от цял свят.

Самолетът от Германия, който докара българските военнослужещи от американската база Ландщул кацна на летище "София" малко след 21:00 ч. вчера. 

И тримата военнослужещи бяха транспортирани във Военно-медицинска кадемия, съобщи началникът на Военно-медицинска академия ген. Стоян Тонев.

В България беше докаран и най-тежко пострадалият младши-сержант Александър Александров. За него имаше опасения дали да бъде транспортиран, докато не се стабилизира състоянието му.

Ген. Тонев потвърди, че сержант Александров е в реанимацията. Другият пострадал е настанен в отделението по коремна хирургия, а третият в травматологията.

С българските военни е пристигнал и капитан д-р Петър Минчев - един от четиримата медици на българския контингент в Кандахар.

На летището самолетът е бил посрещнат от военния министър Аню Ангелов и началника на отбраната ген. Симеон Симеонов.

Ефрейтор Йордан Петков бе с коремно нараняване и множество мекотъканни травми. В лявата подбедрица и в глезенната става пък беше ранен Явор Кирилов.

Тримата български военнослужещи бяха ранени при ракетна атака на летище Кандахар на 24 януари.
2 дни по-късно те бяха транспортирани в американска болница в Германия, откъдето дойдоха тази вечер в страната.