Възможни са измами с източването на информация за имущественото състояние на съпрузите, сключващи брачен договор.

Затова предупреди Димитър Танев- председател на Съвета на нотариусите на Камарата на нотариусите в България, цитиран от БНР.

Нотариусите изказват опасенията си, въпреки че върху данните е наложено ограничение за ползване.

Припомняме, в сила от утре - 1-ви октомври, е брачен договор между съпрузите.

Димитър Танев обясни, че брачният договор се регистрира в Агенцията по вписванията в регистъра на имуществените взаимоотношения между съпрузите.
За да не се допусне злоупотреба с тези данни, те могат да гледат само с посредничеството на адвокат, нотариус или друго упълномощено с власт лице.

Той уточни, че брачният договор в България урежда само имуществените взаимоотношения, затова не може да бъде свободен договор.
„Не може да има бланка или формуляр за брачен договор", подчерта Танев и допълни, че съдържанието на уговорките между съпрузите трябва да бъде различно за различните семейства.

За встъпващите в брак заверката на брачния договор ще е от 50 до 100 лева. Ако вече има сключен брак и трябва да уредят взаимоотношенията за голямо имущество, възможно е брачният договор да струва на съпрузите до няколко хиляди лева, в зависимост от размера на имуществото.

Като цяло нотариусите в България определят новия Семеен кодекс като добър нормативен акт. По думите му, въвеждането на брачен договор позволява да се променя досегашния режим на имуществена общност между съпрузите или живеещите във фактическо брачно съжителство.

Въпреки това, в първия месец едва ли ще има наплив от желаещи да сключат брачен договор.