ПГ на "Възраждане" иска прекратяване на дейността на Комисията за защита от дискриминацията. Въпросът бе повдигнат в парламента по време на дебата при отчета на Комисията за 2020 г.

Депутатът Петър Петров посочи, че производствата й са бавни, не се разглеждат жалбите на гражданите и не се провежда контрол, бяга се от основната законова дейност и само се симулира дейност. В допълнение Костадин Костадинов уточни, че Комисията по дискриминация е създадена преди 20 г. по европейска директива и е "паразитна структура, създадена отвън, а българското общество няма нужда от нея".

Настимир Ананиев от "Волт"/ПП коментира, че повечето регулатори, създадени от ГЕРБ, не вършат работа, но това не значи че трябва да се закриват, въпреки че са били политизирани. "Усещането е, че не върши работа, но закриването няма да свърши работа", смята той.

Филип Попов от БСП обаче контрира, че в нея се разглеждат редица производства и не мисли, че Комисията не работи. В тази връзка левицата ще подкрепи отчета на дейността й.

Никола Минчев не пусна извънредно проекта на ДПС за промени в енергетиката

Никола Минчев не пусна извънредно проекта на ДПС за промени в енергетиката

ДПС поиска да се гледа от НС в четвъртък и лично Никола Минчев да я внесе

Радомир Чолаков от ГЕРБ също взе отношение по темата: "Няма концептуално мислене да се обсъдят въпросите и да се решават, когато ГЕРБ се върне в управлението, ще се решават." Той смята, че комисиите не са органи на елита, а на администрацията, което задава въпроса доколко политическата класа не е заложник на администрацията.

Пред депутатите председателят Ана Джумалиева посочи, че ще вземе под внимание критиките, но бе категорична, че освен че се занимава с правата на българските граждани, се занимава и с нарушени права на всички граждани на територията на България - например сега бежанците от Украйна. Тя уточни, че ролята на Комисията по дискриминация е по превенцията и една след това по разглеждане на сигнали и жалби, както и че отговаря за правата на хората с увреждания.

В заключение Цончо Ганев от "Възраждане" посочи, че се приемат сигнали на "грантояди, после се получават субсидии, а се говори, че България е най-лошото място в Европа. "Престъпление е 1.2 млн. лв. да отиват за вас, 20 г. - колко пари за заплати сме дали, за да се изпълняват евродирективи", добави той.

Отчетът за дейността на Комисията бе приет с 149 гласа "за", против бяха 11, въздържали се - 3.