Парламентът отхвърли за пореден път Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, предложен от ДПС. Мотивите на председателя на НС Никола Минчев бяха, че той вече е бил отхвърлен и то в рамките на месец и няма правно основание да се гласува н пленарна зала днес.

В отговор Рамадан Аталай посочи отново, че предложението е минало през комисия и ако е било прието от НС - щяло да има 2.9 млрд. лв. за подпомагане на българския бизнес и общини. С отхвърлянето на законопроекта се пречи на бизнеса, категорични са от ДПС - "чрез 366 млн. лв. необоснована печалба, останали в производството на зелена енергия".

ДПС внася промени в Закона за енергетиката

ДПС внася промени в Закона за енергетиката

Предлагат определени производители да заплащат допълнителна вноска само от приходите, реализирани на електроенергийната борса

ДПС поиска точката да се гледа от НС в четвъртък и поиска лично Никола Минчев да я предложи в дневния ред. Искането остана без коментар от страна на председателя на парламента.

Припомняме, че миналата седмица енергийната комисия в Народното събрание отхвърли Проект на решение за допълнителни ежемесечни вноски във фонд "Сигурност на електроенергийната система" от производители на електрическа енергия, предложен от ДПС.

В началото на заседанието в залата бяха представени и два доклада - първият на Министерство на отбраната, което информира Министерство на икономиката и МВнР за преминали през българското въздушно пространство от Гърция, Индия, Япония, Китай. Вторият доклад беше за отчети на Министерство на енергетиката и Националното бюро за разузнавателни средства, които са предоставени на ресорните комисии и бюджет и финанси.

От днес в парламента законите ще се гласуват по реда на 44 НС - трябва да са гласували повече от половината депутати от последната проверка на кворума, а не със 121 гласа. Заради отмяна на епидемичната обстановка отпада и участие в пленарно заседание чрез видеоконферентна връзка и възможността за дистанционно участие в работата на пленарна зала.