ДПС внася промени в Закона за енергетиката за допълнителни ежемесечни вноски във фонд "Сигурност на електроенергийната система" от производители на електрическа енергия. От партията предлагат определени производители да заплащат допълнителна вноска само от приходите, реализирани на електроенергийната борса за периода април 2022 г. - декември 2022 г.

От ДПС искат допълнителни вноски във фонда да правят производители на ел. енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност 500 киловата и над 500 киловата от разликата между постигната средномесечна цена на пазар "Ден напред". Предложението е вноска по този механизъм да не дължат производителите, използващи въглища или природен газ, като първично гориво. Мотивът за изключението е, че тези производители не реализират свръхпечалба поради разходите, свързани с парниковите емисии и природния газ.

Рамадан Аталай обясни на брифинг, че така средствата във фонда ще отидат за подпомагане на болници, училища, детски градини и др. институции, засегнати от скъпия ток. По думите на народния представител от юли миналата година до февруари 2022 година във ВЕИ правителството е оставило над 336 милиона лева. В същото време властта не намерила време да внесе законопроект по темата. Компенсациите към бизнеса са от бюджета и от фонда за енергийна сигурност, каза Аталай.

Ако решението на ДПС бъде прието в следващите шест месеца няма нови 336 милиона лева да отидат във ВЕИ-та. Около 3 милиарда лева е необоснованата печалба на енергопроизводителите, според данните на партията. ДПС.

Законът за енергетиката има нужда от сериозен ремонт, настоя Янев

Законът за енергетиката има нужда от сериозен ремонт, настоя Янев

Пускането и спирането на един реактор е процес, който отнема време

Припомняме, че вчера енергийната комисия в Народното събрание отхвърли Проект на решение за допълнителни ежемесечни вноски във фонд "Сигурност на електроенергийната система" от производители на електрическа енергия, предложен от ДПС.