ПГ на "Възраждане" обяви, че ще пита премиера Кирил Петков какви са количествата в Държавния резерв на стоки, материали, горива и ще поиска той да възложи ревизия. Това ще се случи чрез въпрос по време на парламентарен контрол, обяви по време на трибунка в парламента депутатът Петър Петров.

Ако се окаже, че държавата плаща хубави пари на частни фирми да държат в складовете си стоки и материали, храни, но да се поддържат само на хартия и същите да бъдат продавани на свободния пазар... Изпитваме съмнения, че е възможно да се извършват проверки и да не бъдат уведомявани за липси... Премиерът е принципал на тази агенция и затова искаме данни дали Държавният резерв е напълно попълнен, с какво количество стоки, дали се поддържат в достатъчно количества, посочи той.

Шефът на Държавния резерв: Имаме горива за 90 дни и пшеница за месеци напред

Шефът на Държавния резерв: Имаме горива за 90 дни и пшеница за месеци напред

Със запаси от резерва можем да помогнем и на Украйна

Петър Петров припомни също, че през ноември председателят на Държавния резерв беше сменен. За нас като общество възниква съмнение дали поддържаните в държавата запаси и суровини са достатъчно да обезпечат населението в евентуална криза, каза Петров.

Сред доводите на "Възраждане" са фактите, че се купуват 1.5 тона зърно за населението, както и че държавната агенция е на трето място с 132 млн. лв. По договори за обществени поръчки.

Ще се възползваме от конституционните си правомощия да изискаме проверки и ревизии и, ако бъдат установени схеми, искаме съответните лица да получат наказания, посочи още Петров.