"Възраждане" е против думата "санкции" в текста на декларацията на българския парламент за войната в Украйна. Лидерът Костадин Костадинов обяви това от трибуната след споровете, които текат цял ден.

"Успяхме да се обединим около всички точки, с изключение на една - "Възраждане" има възражения към втората точка в декларацията, в която е записано "подкрепя партньорите и съюзниците в ЕС и НАТО при обсъждане на пакет от мерки, включително санкции". "Санкции" не трябва да има, в този конфликт България ще понесе сериозни икономически щети, за които сега не виждам някой да се е загрижил", изрази позиция той.

По думите му щетите ще са както за държавата, така и за гражданите, частно-правни и колективни. Кой ще ги плаща, пита той. Дали в български национален интерес е да приемаме декларации, с които на практика вземаме страна в конфликта, добави лидерът на "Възраждане".

Ние не сме тук да декларираме - България е независима държава и трябва да си взема решенията сама. Ако национален интерес е да наложим санкции - ще ги наложим, каква е ползата за налагане на санкции, на които ще натрупаме обтегнати отношения вече от години от с Русия, обясни той.

Защо след като имаше по-компромисен текст, зад който всички останали без ГЕРБ застанаха, защо е нужно да се създава подобно положение. Другите били приели, на състезание ли се намираме. Каквито са ни ангажиментите към Русия, такива и към Украйна, категоричен бе Костадинов.

Часове депутатите не можаха да се разберат за декларация за Украйна

Часове депутатите не можаха да се разберат за декларация за Украйна

Така декларацията на българския парламент бе поставена на пауза

Има наши сънародници, за които никой не е обелил дума, там има мобилизирани българи. България за последните 8 г., откакто е кризата в Украйна - не е поставила досега нито веднъж въпроса за правата на българите и правото на самоопределение, добави той и даде пример, че Румъния и Гърция са го направили.

Всичко е парад на лицемерието, има агресия, факт, както имаше агресия от страна на САЩ години наред по цялото земно кълбо и терминологията на Путин е същата, която използваше Клинтън, а след него и Джордж Буш, включително и мотивировката на техните военни действия. Този филм сме го гледали, имперското лицемерие ни е добре известно, категоричен бе той.

Карадайъ: В комшията гори, най-важна е държавата

Карадайъ: В комшията гори, най-важна е държавата

Управляващи и опозиция в спор дали НС да работи първо по бюджета, или да обсъди войната между Русия и Украйна

Вечни съюзи няма, има вечни интереси, къде са нашите, какво печелим - нищо, какво губим - много губим. Свободата сме я загубили преди години, нямаше да обсъждаме декларация, с кого се състезаваме, що за лицемерие е това, подчерта лидерът на Възраждане.

Въпросът за членството в НАТО да бъде поставен на обсъждане предвижда Костадинов. Той смята, че страната се включва в конфликта и обяви, че Възраждане няма да подкрепи декларацията на парламента.