Във връзка с появата на коронавируса у нас и вече обявените 6-ма заразени, директорът д-р Гергана Джамбова заяви, че вече над 80 души са под домашна карантина във Видинско.

Припомняме, че преди 5 дни, данните за хората под домашна карантина във Видинско бяха 51.

До момента над 80 души са под домашна карантина. По-голямата част от тях се наблюдават от личния им лекар, по-малка част - от Регионалната здравна инспекция. В течение на деня се променят тези данни, защото получаваме анкетни карти от други РЗИ-та, от други пунктове, коментира Джамбова.

Също така добави, че една проба за изследване за коронавирус е изпратена от Регионалната здравна инспекция във Видин. Тя обясни, че изследвания се правят с превантивна цел, по алгоритъм, изпратен от Министерството на здравеопазването:

51 души са под домашна карантина във Видинско

51 души са под домашна карантина във Видинско

Това важи само за хора планирали пътувания

"Заболяването, причинено от COVID-19, в по-голямата си част от случаите - около 81%, протича или безсимптомно, или със симптоматика, която не дава някакви основания за тревога. Затова е необходимо много рано да бъде извършено това изследване и съответно да бъдат взети необходимите мерки, за да не се доведе до усложнения на хора, които са заразени, навреме да бъдат издирени техните контакти и също да бъдат изследвани, така че да се ограничи това заболяване", обясни тя. 

Д-р Джамбова посъветва спазване на лична хигиена. Също така трябва да се избягва контактът с хора, които имат някаква видима респираторна инфекция, добави още.