Оставката на земеделския министър Румен Порожанов поискаха защитници на животните. Протестът, организиран от Веганския съюз, се оказа без разрешение.

В него участваха четирима представители на сдружение "Дара" и представители на Национална координационна мрежа "Справедливост за животните". Аксиния Боснева от Националната координационна мрежа обясни, че заради случващото се във фермите за животни, отглеждани за добив на кожа идната сряда 20-ти септември "ще свали своята козина" - и ще я връчи демонстративно на министър Порожанов. Тя бе категорична, че сега той не изпълнява законовите си задължения да следи за спазването на Закона за защита на животните и ветеринарния закон.

Екоактивисти: 100 хил. норки у нас се отглеждат в лоши условия; норковъдите отричат

Екоактивисти: 100 хил. норки у нас се отглеждат в лоши условия; норковъдите отричат

Възмутени потребители в социалните мрежи

Исканията им за премахване на въпросните ферми са подкрепени от сродни организации във Великобритания и Австрия. "За съжаление властоимащите остават слепи и глухи за нас. Днешният протест решиха да ни ограничат правото си да правим демонстрацията", възнегодува Боснева.

По думите й действията на министър Порожанов налагат протестът да се проведе пред Министерски съвет, за да реши премиерът дали въпросният министър ще остане в правителството и ще продължи да гази законите.

Фермери чакат Порожанов да го питат за реални мерки в бранша

Фермери чакат Порожанов да го питат за реални мерки в бранша

300 изложители и над 1000 животни участват в национален събор на овцевъдите

Причината за недоволството е промяната на Наредба 2 на Министерство на земеделието, храните и горите. Промените според Боснева са в услуга на бизнеса, без да бъдат уведомени по надлежния ред организациите за закрила на животните, каквито са изискванията на закона.

"Ние не сме уведомени, уведомени са бизнесмените, тези, на които са променени нещата така, че да не бъдат в нарушение, а да може наредбата да бъде в тяхна услуга", коментира Боснева.

Следващият протест ще се проведе на 20-ти септември от 11.00 часа отново пред Министерски съвет.