Видеоклип от ферма за отглеждане на норки край Стара Загора предизвика възмущението на потребители в социалните мрежи.

Кадрите бяха разпространени от природозащитната организация "Кампании и активизъм за животните в индустрията", която твърди, че 100 000 норки се отглеждат в лоши условия.

Вегани плашат с опасностите от отглеждането на американска норка

Вегани плашат с опасностите от отглеждането на американска норка

На протест през Министерството на земеделието

"По цял свят тези ферми са известни с лошото състояние на животните. У нас тази кампания тече 2 години, но институциите задушават информацията", подчерта пред Нова телевизия Георги Челебиев от "Кампании и активизъм за животните в индустрията".

Според него в конкретната ферма не се спазват правилата за отглеждане на животните.

"Тези клетки, които са 90 на брой, те са дълбоки 90 сантиметра и широки - 32 см. В конвенцията за защита на животните в индустрията този размер е предвиден за 1 животно, а на видеото се виждат по 3-4, а на едно място и 5 животни. Много животни са с рани по тях", допълни Челебиев.

Представители на фермата отрекоха обвиненията, като по думите им за норките се грижели 40 души, половината от които са ветеринарни специалисти.

От фермата твърдят също, че както български, така и европейски институции са правили проверки на дейността ѝ и нарушения няма.

"Фермата е изградена изцяло спрямо изискванията на ЕС и спазва всички практики, наложени от него. Тази ферма е част от Европейската асоциация на норковъди", заяви Павлина Кузманова, представител на Съюза на норковъдите в България.

"Видеото издига неверни твърдения. Клетките са по-големи, там е позволено да се гледат 3 животни", увери тя и посочи: "Тези животни се отглеждат за кожи, ако някъде са наранени, се грижим още повече за тях. Работи се абсолютно по правилата", заяви още Кузманова.