Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО е одобрил разширение на обекта на световното наследство "Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа". Той включва 77 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави.

България участва в номинацията с най-представителните букови гори в 9-те резервата, разположени на територията на Национален парк "Централен Балкан" - "Боатин", "Царичина", "Козя стена", "Стенето", "Соколна", "Пеещи скали", "Стара река", "Джендема" и "Северен Джендем", които вече са в списъка на ЮНЕСКО, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Разширеният списък на световното природно наследство цели опазването на най-представителните вековни букови гори в Европа. Той представлява изключителен пример за незасегнати, комплексни гори в умерения пояс, които демонстрират разпространението на европейския бук от последната ледникова епоха до днес.

Уникално за обекта е и големият брой участващи държави - прецедент в историята на Конвенцията за световно наследство.

България, Австрия, Албания, Белгия, Румъния, Словения, Испания, Италия и Хърватска участваха в съвместната номинация за разширение на Серийния европейски обект на световното наследство "Вековните букови гори на Карпатите и старите букови гори на Германия", разположен на територията на Словакия,Украйна и Германия.

Включването на България в европейския сериен обект на световно наследство на ЮНЕСКО е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване.