Нека не стигаме до конфликт, който да се разрешава от САЩ, а ЕС да защити мира в Европа, като покаже военен потенциал. България трябва да помага като страна, която се е ангажирала със суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това заяви бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов пред БНТ.

От руска страна отново има ултимативни искания, които са в нарушения на всички международни договори и по правилата за водене на война. Позитивният резултат е, че ще има следваща среща на полско-беларуската граница, обясни бившият служебен военен министър.

По думите му вместо Русия да смекчи натиска на украински градове, то те са все по-въвлечени във войната. ЕС е отговорен да засили всякаква военна помощ към Украйна, с което да се избегне ескалацията, настоя Шаламанов и добави, че става въпрос за доставка на въоръжение, боеприпаси и хуманитарна помощ за Украйна.

Путин разпореди спецрежим на ядрените сили

Путин разпореди спецрежим на ядрените сили

Преди броени дни приключиха учения на стратегическия арсенал на Русия

Според него руската армия не притежава необходимия капацитет на високоточни удари, нито пък специалните служби били толкова ефективни, за да създадат мрежа. Това, което се случва е много страшно, Путин се опитва да пречупи украинците с жестокост и се води Отечествена война, посочи Шаламанов.

Той изтъкна, че за всички страни е важно да се предприемат всички необходими мерки да не се използва ядреното оръжие. Ядрената опция може да бъде решена с дипломатически и политически средства, но използването от страна на Путин е да отклони вниманието и да създаде по-мощна групировка. Путин се готви за касапница в Европа и тя трябва да бъде предотвратена именно от ЕС, настоя Шаламанов.

По отношение на смяната на военния министър Стефан Янев, Шаламанов заяви, че трябва да има ясно лидерство на премиера Кирил Петков. Тази смяна е изключително дисциплинираща, показва лидерство и ще доведе до позитивни промени. Надява се това да бъде смяната, която ще предотврати други действия срещу националния интерес, коментира Шаламанов.

Путин призова украинските военни да вземат властта в страната
Обновена

Путин призова украинските военни да вземат властта в страната

Малко преди това Песков увери за готовността за преговори между Москва и Киев в Минск