Либийските експерти, изготвили доклад за причините за възникването на епидемията в Бенгази, не отговориха на един от основните въпроси, поставени в залата на Наказателния съд в Триполи вчера, пише изданието "Либия днес", цитирано от БТА.

В публикация под заглавие "България си мълчи след поредното заседание по СПИН-процеса" се посочва, че експертите не са успели да дадат разумно обяснение защо, въпреки твърдението си, че децата в Бенгази са били заразени с "неестествен" вирус, причиняващ бърза и масова смърт, по-голямата част от тях все още са живи.

Според приложените към делото документи, до днес от 430 заразени са починали 53 деца.

Адвокатът на подсъдимите български медици Осман Бизанти е цитирал секретния доклад на Световната здравна организация от 1997 г., посветен на епидемията, според който две години преди идването на българките в Либия, в Бенгази са били регистрирани 207 вирусоносители, отбелязва изданието.

На предстоящото на 29 август заседание се очаква явяването на двама допълнителни свидетели на прокуратурата, единият от които е заразен от СПИН дете, допълва "Либия днес".

Норвегия е поредната страна, която се включва с принос към дейността на Международния фонд - Бенгази, съобщи асоциацията на роднините на заразените деца.

При междуправителствените преговори за решаване на случая е постигната гаранция, че фондът ще продължи дейността си и след приключването на делото срещу българите.