"Българският ВиК холдинг" ще финансира големи проекти в региони с ограничени водни ресурси. Това каза председателят на УС на дружеството Иван Иванов на петнадесетото издание на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции".

Целта е намаляването на загубите на водата чрез инвестиции в активи публична държавна собственост.

Той обясни, че ще се работи за финансово оздравяване на ВиК дружествата. Някои от тях се справят добре и инвестират, но други като ВиК - Перник нямат необходимите средства и се очаква от холдинга да ги подпомогне финансово и методически, обясни Иван Иванов. Затова в момента се разработват вътрешни правила за подбор и финансиране на проекти.

Холдингът има и контролни функции. Ние се явяваме представител на държавата в тези публични дружества и имаме законови ангажименти по отношение на докладването и контрола на изпълнението на поетите ангажименти, посочи Иван Иванов.

Не на последно място дружеството трябва да търси възможности да се самофинансира. Иванов даде пример с европейската директива за питейните води, която поставя изискване да се взимат и тестват повече проби. В тази връзка ще бъде изготвен технико-икономически анализ за създаване на лаборатория, която да обслужва всички ВиК оператори.

Холдингът няма да се намесва в провеждането на обществени поръчки от ВиК операторите при реализацията на проектите по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.".

Припомняме, че решението за създаването на "Български ВиК холдинг" ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв.