Едночасов престой ще направят влаковете, които пътуват през нощта на събота срещу неделя, предупредиха от БДЖ. Причината е смяната на времето.

Тази събота преместваме стрелките един час назад и това ще засегне влаковете, които са тръгнали от началната си гара преди смяната на времето, а трябва да пристигнат след това.

Това е необходимо, за да се запази графикът за движение и да се избегнат закъснения. Щом наближи 4.00 часът, влакът трябва да спре на първата гара по маршрута си, за да изчака един час. Такава е практиката в цяла Европа.

Ако влакът по разписание трябва да тръгне от дадена гара в 5.00 часа, пътниците ще го очакват в този час, така че той не може да мине с 60 минути по-рано, обясняват от БДЖ.

Засегнати от смяната на времето ще бъдат международните влакове от София за Истанбул, които се движат в нощните часове.

Един час ще трябва да престоят и три пътнически влака по маршрутите Септември -Добринище, Карнобат - Варна и Мездра - София, както и нощните влакове по направленията София - Пловдив, Стара Загора - Бургас, София - Карлово - Варна, София - Горна Оряховица - Шумен - Варна и София - Силистра.