Отсега нататък военните обекти ще се охраняват само от Военна полиция, а наетите досега частни фирми ще бъдат пренасочени към обекти, които са с отпаднала необходимост.

За това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от радио Пловдив. Той участва в тържествената церемония в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, с която бе изпратена Осма рота за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан - ISAF.

Българските военнослужещи ще охраняват вътрешната зона на летище "Кандахар".

С Актуализацията на бюджета на МО няма да засегне финансирането на задграничните мисии, посочи министърът. Ангелов допълни, че за тях има планирани необходимите средства и по думите му те ще се развиват все по-добре, тъй като са приоритет на Българската армия.

По време на церемонията бе връчен и сертификат на взвод от "Военна полиция" за участие в задгранични мисии. Рейнджърите бяха поздравени от и от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

След тържеството министър Ангелов се срещна с близки на военнослужещите, той разговаря и с военни от запаса и от резерва от региона.

В присъствието и на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов на полигона край Анево се състояха демонстрации на съвместни действия на взвод от Военна полиция и специализиран отряд за борба с тероризма.

Те показаха действия при освобождаване на заложници. От МО уточниха, че целта на съвместните тренировки е да се постигне оперативна съвместимост между двете звена за участие в операции в страната и зад граница.

Дотогава ще бъдат направени и необходимите поправки в Закона за Военна полиция. Демонстрациите завършиха с показ на охрана на ВИП-лица от взвод на Военна полиция с машини "пустинни котки".