С тържествени ритуали на Морската гара във Варна започна празникът на Военноморските сили на България, съобщиха от Министерството на отбраната. На днешния ден се навършват 137  години от създаването на бойния ни флот.

Празникът беше почетен от заместник-председателя на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер, началника на отбраната ни генерал Константин Попов, заместник-министъра на отбраната Десислава Йосифова.

На специална церемония беше издигнат Военноморският флаг, както и флаговете за разцветяване на корабите.

По-късно бойните ни кораби приеха на борда си гражданите и гостите на Варна, който решиха да се присъединят към празника.

В празничния ден бе присвоено първо офицерско звание на курсанти от „Випуск – 2016“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. През тази година 14 курсанти завършват успешно петгодишния курс на обучение по специалността „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС“.

На тържествената церемония заместник-министърът на отбраната доц. д-р Десислава Йосифова връчи  дипломата и първите офицерски пагони на първенеца от „Випуск – 2016“ курсант мичман Златомира Стойчева. Тя завършва специалността „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ с общ успех 5.68, за което беше наградена с офицерски кортик.

В обръщението си към випускниците заместник-министър Йосифова посочи, че днес съществуват нови заплахи и нарастващи рискове за сигурността, а значението на морската сигурност и на Военноморските сили все повече нараства.

„Пред вас, бъдещите офицери, стои обща отговорност за охрана и защита на морската ни граница. Това носи големи отговорности и предизвикателства към вашия професионализъм и качества. Уверена съм, че ще ги посрещнете с достойнство и ще се справите успешно.“ – каза ще тя.

Началникът на отбраната генерал Константин Попов също поздрави курсантите и връчи награди, дипломи и първи офицерски пагони на двама от първенците на Военноморското училище -  курсант мичман Тони Цонев със  специалност „Корабоводене за Военноморските сили“ и курсант мичман Християн Костов със специалност „Корабни машини и механизми за ВМС“.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев връчи пагоните на курсантите от „Випуск 2016“, а дипломите си за успешно завършване випускниците получиха от началника на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ комодор проф. д. в. н. Боян Медникаров.

Официалните гости на празника посетиха фрегатата „Дръзки“, от която наблюдаваха демонстрация на военнослужещи от формированието за специални операции на ВМС и авиобаза „Чайка“.

На ритуалите присъстваха още постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната контраадмирал Емил Ефтимов, народни представители, кметът на град Варна Иван Портних, заместник-областният управител на Варненска област Дияна Агностева, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, висши офицери от Българската армия и граждани.