Транспортът и туризмът са първите, които вече страдат. Имаме фискални резерви, на които сега им е времето - това са "бели пари за "черни" дни. Това заяви пред Bulgaria ON AIR икономическият съветник от КТ ''Подкрепа'' Ваня Григорова по повод кризата с коронавируса.

Тя посочи, че основният въпрос в момента е доколко държавата ще успее да приложи социално-икономически мерки, които да смекчат всички неблагоприятни обстоятелства.

По нейни думи до момента ЕС е "пълно разочарование", тъй като липсват препоръки за мерки на европейско ниво, които да се спазват и всяка държава решава какво да прави сама за себе си. "Защо чакаме Китай да ни помогне, а все още не сме събрали цялото оборудване в ЕС и да го пренасочим където има нужда?", запита Григорова.

Според нея не може да не се приложат мерки като във Франция, където бе въведен таван на цените. По нейни прогнози мерките, които се прилагат във Франция, биха ни стрували около 1,5-2 млрд. лева.

"Защо е нужно да видим хора, които ще се втурнат в цялата страна да търсят храни и стоки от първа необходимост и след това да ги изхвърлят, и в същото време да оставим хора без тези продукти?", изрази недоумението си Григорова.

Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов пък подчерта, че никой не е подготвен за подобна пандемия и криза.

Според него транспортът и туризмът ще са първите, които ще пострадат, но ще пострада и цялата икономика.

БСП с условия за извънредното положение
Обновена

БСП с условия за извънредното положение

МС предлага извънредно положение за цялата страна за срок от един месец - от 13 март до 13 април

Той обясни, че по-малкото приходи в бюджета ще поставят под риск изпълнението му, а също ще поставят под натиск пенсионната и здравната система.

Иванов посочи, че България е страната с един от най-ниските външни дългове и предположи, че Европейската централна банка ще обяви парични стимули. Тъй като всички централни банки панически намалявали лихвите, финансовите ресурси ще бъдат още по-евтини.

Той бе категоричен, че въвеждането на гъвкаво работно време и дистанционна работа не е панацея, а понякога е и неприложимо.

"Тези предприятия при липса на работници ще спрат да работят. По ефекта на доминото ще възникнат всички неприятни последици. Ще постави под риск от фалит предприятията, което ще постави под риск работните места на тези хора", обобщи ситуацията Иванов.

Припомняме, че вчера на извънреден брифинг в Министерски съвет, стана ясно, че властта предлага да се въведе изънредно положение в страната заради разпространението на коронавирус.

Регистрираните случаи у нас вече са 23, като една жена е починала.

Властта предлага да се въведе извънредно положение
Обновена

Властта предлага да се въведе извънредно положение

Това стана ясно след извънредното заседание на Щаба