Четири пъти е нараснал нерегламентираният достъп до класифицирана информация през миналата година.

Това каза председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова. Докато през 2008 г. са регистрирани 9 случая, то през миналата година са 35.

Сред нарушителите са хора на високо ниво в държавата, каза Цвета Маркова, но отказа да посочи конкретни имена. Половината от случаите на злоупотреби се дължат на загуба на секретните документи, а в голяма част от случаите е нарушена отчетността при боравенето със секретната информация.

До момента на ДКСИ не е възлагана задача да проверява дали документите, намерени в офисите на Алексей Петров, съдържат класифицирана информация, каза Маркова, но прогнозира това да се случи.

През 2009 година от ДКСИ са издадени общо 3079 разрешения на служители по сигурността на информацията. Издадени са 3076 сертификата за достъп до класифицирана информация на НАТО, а също 2036 сертификата за достъп до класифицирана информация на ЕС.

През годината са издадени 77 удостоверения по индустриална сигурност от компетентни органи, съобщи Цвета Маркова при представянето на доклада за цялостната дейност и състоянието на защитата на класифицираната информация в България.

С годишния доклад отчитаме състоянието на системата за национална сигурност в страната", каза Маркова и посочи, че разрешенията издадени от службите за сигурност надхвърлят 160 000. Тя изтъкна важността на издаваните удостоверения в индустриалния сектор, които дават възможност на български търговски дружества да участват в търгове на НАТО и ЕС, а също и за участие в процедурите към българските министерства, които предполагат работа с класифицирана информация.

Цвета Маркова посочи, че България има лидерски позиции в региона, за което говори и големият брой сключени двустранни споразумение с други държави членки на НАТО и ЕС. „В момента, в който НАТО започва преговори с Южна Корея и Черна гора, ние имаме подписани споразумения с Южна Корея и договорено на ниво експерти споразумение с Черна гора", изтъкна Маркова.

Като приоритетни направления за развитието на националната система за защита на квалифицирана информация през тази година Маркова посочи подобряването на организацията и качеството на работа на органите за защита на класифицираната. информация, както и продължаване на процеса на актуализация на нормативната уредба за защита на квалифицираната информация и привеждането й в пълно съответствие с изискванията на НАТО и ЕС.

Сред приоритетните направления е и подобряването на мерките за защита на чуждестранните квалифицирана информация.