Всички станции разположени на територията на Столична община са отчели замърсяване на въздуха над нормата през периода 2015 г.- 2017 г. Това заяви адвокат Димо Господинов от "Група за чист въздух" в ефира на БНР. Той акцентира, че подобно замърсяване предполага някакви увреждания. Те може да са здравословни или да става дума за естествения дискомфорт да живееш в замърсена среда. Всички граждани на столицата обаче са засегнати, категоричен е Господинов.

Припомняме, на 7 юни стана ясно, че Софийския градски съд е взел решение да даде ход на делото на "Група за чист въздух" срещу Столичната община.

Делото за мръсния софийски въздух влиза в съда

Делото за мръсния софийски въздух влиза в съда

"Група за чист въздух" организира кампания за събиране на пари

Предлага се кръгът на засегнатите да включва всички хора, които живеят, учат или работят на територията на Столична община за периода 2015-2017 година.

Господинов обясни, че всички адвокати по делото ще работят абсолютно безплатно, но "Група за чист въздух" апелират за събиране на средства, тъй като 15 хил. лв са необходими за експертни оценки и разноски по делото.

От "Група за чист въздух" не искат мерки за компенсиране на колектива, а преустанови нарушението.

"То е превишаване на нормите за допустимо замърсяване на въздуха, което може да се случи чрез определени действия на Столична община или като се преустановят определени бездейства. За 2017 година продължава наднорменото ниво на замърсители във въздуха на София. Биха ни удовлетворили такива действия, които да доведат до ефективен резултат", настоява Господинов.