Делото за замърсения въздух в столицата влиза в Софийски градски съд. Делото е заведено от "Група за чист въздух" срещу Столична община.

Първото заседание за мръсния въздух в столицата е предвидено за 12 юли от 10.30 часа в Софийски градски съд.

Повече от година "Група за чист въздух" опитваха делото да влезе в съда, но трима съдии дадоха отвод.

Между 14 и 18 хиляди българи умират годишно заради мръсния въздух

Между 14 и 18 хиляди българи умират годишно заради мръсния въздух

Над 97% от българите са изложени на замърсяване с ФПЧ

Очакванията за първото заседание са да бъде изяснен кръгът на увредените лица. Това ще определи кой ще може да се присъедини към делото като част от колектива, с какви доказателства ще се доказва принадлежност към колектива, както и как ще бъде уведомен колектива за възможността за включване по делото.

Преди произнасянето на решение, съдът иска да бъдат изслушани и двете страни.

Това, което твърдят от "Група за чист въздух" е, че засегнатите и увредените са на практика всички, които живеят, работят или учат на територията на София. Всеки софийски гражданин диша този въздух и страда от замърсяването. Всички ще могат да се включат в колектива на засегнатите, като доказването "Група за чист въздух" настоява да става с документ за постоянен/настоящ адрес или за месторабота/място на обучение.

ЕК съди няколко страни членки за качеството на въздуха

ЕК съди няколко страни членки за качеството на въздуха

Франция, Германия и Великобритания не са спазили ограниченията за азотен диоксид, а Унгария, Италия и Румъния, за стандартите и нивото на праховите частици

Членовете на групата не смятат, че е необходимо да се доказват конкретни увреждания на членовете на колектива, тъй като е достатъчно увреждането да се предполага, след като те живеят, учат или работят в замърсената среда.

"Много се радвам, че делото стартира след една година ходене по мъките. Вярваме в българското правосъдие и се надяваме да се разбере истината за замърсяването в София, за да може да гарантираме здравословна среда поне за децата си", изтъкна адв. Димо Господинов.

РИОСВ: Няма превишение на отрови във въздуха след пожара в "Красна поляна"

РИОСВ: Няма превишение на отрови във въздуха след пожара в "Красна поляна"

Експерти са измерили показателите с Мобилна автоматична станция

Групата започва кампания за набиране на средства за покриване на разноските по воденето на делото. Пари са нужни и за да се заплатят услугите на експертизи за да се преценят в детайл климатични, екологични, технически, градоустройствени и други аспекти на делото. Това ще струва около 15 хил. лв., които трябва да се внесат предварително. Адвокатите от "Група за чист въздух" работят безплатно за каузата и тези средства не са за адвокатски разноски.