България е на второ място в Европейския съюз по смъртни случаи по пътищата, съобщава БНТ.

Изпреварва ни единствено Румъния.

Жертвите на войната по пътищата у нас през 2019 г. са били 89 на един милион жители при средно за целия ЕС 51 смъртни случаи на един милион жители.

По данни на ЕК през изминалата година по-малко хора са загинали по пътищата в сравнение с предишни години. 22 800 са били жертвите на катастрофа в целия Европейски съюз. Най-малко жертви на пътя са отчетени в Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Ирландия (29 на един милион).

България на второ място в ЕС по загинали в катастрофа

България на второ място в ЕС по загинали в катастрофа

За 2018 г. у нас са настъпили 6684 тежки ПТП-та

Според Европейската комисия огромен напредък са постигнали държави като Гърция, Испания, Португалия, Хърватия, трите балтийски страни (Латвия, Литва и Естония) и Хърватия - те бележат спад в броя на жертвите на пътя между 30 и 40%.

Комисарят по транспорта Адина Валеан посочи, че целта на Брюксел е до 2050 г. в Европейския съюз да няма загинали и тежко ранени по пътищата. Според нея обаче между отделните държави все още има огромни различия. По нейни думи целта може да бъде постигната чрез комбинация от законодателни мерки, адекватно финансиране, стандарти за превозните средства, добра инфраструктура и цифровизация.

България с най-много жертви на пътя в ЕС за 2016 г.

България с най-много жертви на пътя в ЕС за 2016 г.

Областите Ловеч, Разград, Видин, Монтана и Силистра водят по смъртност на пътя