Златните физици на великия учител от Казанлък Теодосий Теодосиев останаха без техника, пише "Марица". Част от специализираното оборудване на школата в Казанлък, ръководена от Теодосиев е изнесено по разпореждане на директора на Природо-математематическата гимназия в града Красимир Дамянов.

Като мотив Дамянов заявил, че е извършена инвентаризация, разпоредена от кмета Галина Стоянова. Посочва се още, че оборудването е собственост на училището и трябва да се ползва от всички учители. Техниката е заключена в сградата на Природо-математическата гимназия в Казанлък, от която преди месеци падна стена.

Според Теодосий Теодосиев обаче няма логика техниката от една обзаведена лаборатория, в която могат да се извършват експериментални задачи по физика, да се премества и да бъде под ключ.

Той е категоричен, че ще продължи да работи със своите ученици въпреки отнетото му оборудване. Теодосий Теодосиев стана мъж на годината за 2014 година.

"Златният физик на България" е създател на специализирана школа по приложна математика и физика, която стои в основата на успеха на много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади.

Той е автор и на уникалната методика за създаване на силов интелект, както и активен общественик. След споделената в медиите история на физика, който в окайващи условия подготвя младите таланти, 35-годишната му школа в Казанлък получи сграда за провеждане на заниманията си.

10 години по-рано Теодосий решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан, където сам предприема ремонт, с идеята да създаде едно място, където младежите да се подготвят на световно ниво за олимпиадите по физика и математика.