Автомобилът на журналиста Сашо Диков е бил взривен снощи около 22.00 часа. Около килограм взривно вещество е предизвикало експлозията.

Това е станало на паркинга пред блок 259 в столичния квартал „Гоце Делчев", където живее шефът на Канал 3. От взрива са се разхвърчали части от леката кола, която е силно повредена.

Счупени са стъкла на жилищната сграда.
Няма пострадали при инцидента.
Взривът е бил поставен пред предната лява гума на колата, уточнява Дарик.

"Жив съм, нищо ми няма. В 22.00 часа гръмна колата. Тя беше паркиране пред жилището, в което живея. Чу се силен гръм. Това е служебната ми кола, която карам от пет години. Пострадала е най-вече предната част на автомобила. Шофьорската врата е доста изкривена, задната броня е отхвърчала на 10 метра", коментира Диков.

Той допълва, че не е получавал никакви заплахи: „Колкото и неубедително да звучи и неправдоподобно, но не са ми отправяни предупреждения".

„Взривът е бил зверски. Ако е имало човек вътре, е щял да бъде убит. По страшното е, че ако е имало случайно минаващи хора в радиус от 2-3 метра, те едва ли са щели да останат живи", коментира още Диков.

Спортният журналист няма предположения кой може да е взривил автомобила му и по какви причини.

Нямам - защото ако имам, то трябва да имам сериозни съмнения и доводи -поне сериозни такива предположения, за да кажа каквото и да било в тази ситуация", пояснява Диков.

Полицията е отцепила района на инцидента.
Засега не е установена какъв е видът на взрива.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е убеден, че ще бъдат задържани и разкрити виновните за взрива на колата на Сашо Диков. По думите му в момента разследващите работят по случая. „Знаете, че след всяко едно престъпление има технологично време, за да може колегите да си свършат своите професионални задължения", обясни силовият министър. „Смятам, че е добре да дадем малко спокойствие, за да могат да свършат това, което са предприели като действия", подчерта Цветанов.
Той не изключва да има политически оттенък във взрива. „В момента сме в предизборна кампания и това го отдавам повече като част от някои лица, които смятат, че това може да бъде полезен инструментариум в тази предизборна кампания", зави още той. „Аз мога да ви уверя, че страната изглежда спокойно", каза Цветан Цветанов. Той припомни многото арести откакто той е министър на вътрешните работи. „Разбира се, че има какво още да се желае", посочи той.

"Взривът е достатъчно силен, но дали е поставен с цел сплашване или с друга цел е рано да се каже. Каквито и да са мотиви обаче, трябва решително да осъдим подобни актове", заяви от своя страна временният вътрешен министър Веселин Вучков.

Той допълни, че са задействани всички методи за разкриване на престъплението и неговия извършител.

Временният вътрешен министър не изключи версията взривът да е с цел предизборна провокация, но бе категоричен, че ситуацията върви към успокояване. По думите му е възможна връзка с експлозията пред редакцията на вестник „Галерия", по време на която в страната отново имаше посещение на европейски лидери.

Той коментира още, че извършителите на подобни добре организирани престъпни актове трудно се разкриват, но има вяра в професионализма на служителите на МВР.

Издирват се очевидци и свидетели на взривената кола, съобщиха от МВР.

Извършен е оглед. Установява се вида на взривното вещество и неговото количество. Издирват се очевидци и свидетели. Предстои втори оглед на мястото. Образувано е досъдебно производство.

Продължава работата по разследването.

"Очаквам от изпълнителната власт наистина да даде всичко от себе си, за да се разкрият виновниците". Това зави кандидатът за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев.
„Тези, които залагат бомбите на известни журналисти, да си носят отговорността за това, че в крайна сметка ние сами само с полагане на усилия, само с интеграция, само вяра, че не с бомби, а с имидж, репутация и много работа, ще вървим напред", допълни той.

„Винаги преди избори за съжаление е било така и това е разликата между нас и останали - ние правим положителна кампания, ние правим кампания лице в лице и хиляди стиснати ръце на ден", подчерта Росен Плевнелиев.
„Ние не вадим компромати, ние не подкрепяме по никакъв начин агресията и напрежението", категоричен бе той.